Facebook, Myspace, Messenger, E-bay combo platform

søndag den 20. september 2009

Vejen frem

Af Mark Lowen
BBC News, Pristina

NATO \ 's nye generalsekretær ankommer i Kosovo kort tid på sit andet besøg i en NATO-mission siden sin udnævnelse.

Anders Fogh Rasmussen mødes Kosovo \ 's politiske ledere, samt højtstående medlemmer af NATO-styrken her.

Den tidligere danske statsminister \ 's besked er sandsynligvis være en beroligende: at alliancen er stadig forpligtet til at opgaven i hånden.

Men det er tæt på målet for denne NATO's fredsbevarende mission, som begyndte i 1999, i hvad der var det tidligere Jugoslavien.

Hr. Rasmussen bebudede i sin seneste åbningstale, at der ved slutningen af sit mandat på fem år, NATO-tropper stationeret i Kosovo vil blive reduceret til en "lille udrykningsstyrke" eller helt at opgive.

Hurtig handling

Halvtreds tusinde NATO-tropper ind i Kosovo i 1999 efter en intensiv 78 dages luft kampagne mod den daværende jugoslaviske regering af Slobodan Milosevic.

Bombardementerne havde til formål at standse en humanitær katastrofe udspiller sig i Kosovo på det tidspunkt. Krisen resulterede i hundredtusinder af etniske albanere flygter fra deres hjem som serbiske styrker forsøgte at genindfoere jugoslaviske styre.

Etnisk albanske separatister havde indledt repressalier angreb på serberne. Alliancen besluttede, at det krævede hurtig handling.

I dag, knap 1.400 tropper tilbage. Men Kosovo er nu i en overgangsfase - bevæger sig væk fra afhængigheden af internationale fredsbevarende styrker, i stedet for uddannelse af sine egne strukturer, der kan udfylde NATO \ 's sted.

Den nyligt dannede Kosovo Security Force vil omfatte 2.500 let bevæbnede soldater til næste år. De vil arbejde sammen med Kosovos politi og Den Europæiske Union retsstatsmission - Eulex - for at opretholde sikkerhed, som NATO trækker ned.

Etniske spændinger

Ude på Nato patrulje i den nordlige by Mitrovica, er det klart den kraft, der føler sig klar til at begynde at trække tilbage.

Området er etnisk blandet, med mange dele domineret af serbere heftigt imod Kosovos uafhængighed.

"Det er fredeligt for nu, men vi kan have problemer fra det ene øjeblik til det næste"


DaradanMitrovica hjemmehørende

Byen har været en hyppig flammepunkt over årene, og der er stadig isolerede sammenstød. Men situationen er stilnet betydeligt.

Da vi gik forbi en højhus boliger serbere og albanere sammen kæmpede Gen Pierre Sandrin at huske en tid, hvor NATO-tropper havde haft til aktivt at gribe ind i en tvist i de sidste par måneder.

"Der var et skænderi om en måned siden, da politiet var nødt til at ringe til vores back-up," sagde han.

"Men meget hurtigt, efter vi ankom, blev demonteret. Tingene er temmelig fredelig nu."

I de serbiske enklaver nord for Ibar-floden, der deler Mitrovica, målet om et multietnisk Kosovo, der stadig synes langt væk.

Serbiske flag flagrer over døråbninger og graffiti bærer den serbiske nationale slogan: "Kun enhed gemmer serberne".

Jovica, en etnisk serber, der driver et lille træ vejene kiosk sælger cigaretter og snacks, fortalte mig liv er stadig spændt, og at han føler sig i konstant fare for at blive smidt af albanske hjemvendte.

Jeg spurgte ham, hvad han mente om den fortsatte NATO's tilstedeværelse.

"Jeg føler mig meget mere sikker med dem her," sagde han. "Hvis de forlader, vil det være meget svært."

Fredelig - for nu

Albanerne har generelt et mere positivt syn på NATO \ 's planlagte tilbagetrækning. For dem, ville det være en anerkendelse af Kosovo \ 's evne til at stå på egne ben.

Profil: Dansk PM til hoved Nato

Men i hele den uofficielle skillelinje mellem samfundene i Mitrovica neighourhood Bosnien Mahalla, Daradan, en albansk markeds-sælger, advarer om, at situationen er stadig ustabil, og at konflikter kan blusse op når som helst.

"Dette er den farligste gade i hele Kosovo," sagde han.

"Det er fredeligt for nu, men vi kan have problemer fra det ene øjeblik til det næste."

Det har taget tid for kosovoerne til at acceptere NATO's mission her.

Tropper har haft til at genopbygge tilliden til den lokale befolkning, efter at de blev beskyldt for ikke at bremse alvorlig landsdækkende uroligheder i 2004, der efterlod 19 serbere døde.

Men de er nu ses som en vigtig del af den voksende stabilitet i Kosovo og folk føler bekymret over, hvad livet vil se ud, efter de er gået.